Automatizálás általánosságban

Épületautomatikáról általánosságban

Az ember teljesen tanácstalan, amikor először gondolkodik el otthonának okosításán. Intelligens otthon, smart home, mit is jelentenek ezek?

A legkönnyebben úgy lehet ezt elképzelni, mintha egy házvezetőnőt beépítenénk a házba. Aki soha nem alszik, nem felejti el, amit mondtunk neki, mindenhol ott van a szeme, mindent felügyelni tud egyszerre, és bármit kérünk tőle, késedelem nélkül végrehajtja. Ha szisztematikusan végiggondoljuk saját szokásainkat, és ezeket beleprogramozzuk a rendszerbe, ennek megfelelően fog kényeztetni bennünket, vigyáz az értékeinkre helyettünk, az előre "megbeszélt" szempontok alapján önállóan intézkedik.

De lássuk csak, mi mindent is tud a mi talpraesett házvezetőnőnk.

Rendkívül sokat tehet a hangulatunkért és a kényelmünkért azáltal, hogy felügyeli a világítást. Ha senki nincs egy helyiségben, automatikusan lekapcsolja a világítást, így sokat spórolhat nekünk a vécében, kamrában egész éjjel égve maradó lámpák terén. Egy nagyobb család esetében időt is nyerünk azzal, hogy nem kell személyesen végigszaladni a házon, és kézzel lekapcsolgatni az égve felejtett világításokat. Időponthoz is köthetjük a lámpák be- illetve kikapcsolását, valamint fényviszonyokhoz, akár az alkonyodáshoz is, teljesen automatikusan. Hangulatvilágítást is tudunk vezérelni, akár egy érintéssel.

Virtuális házvezetőnőnk gondoskodhat arról is, hogy ha senki sincs a házban, automatikusan lekapcsoljon minden világítást. Vagy éppen ellenkezőleg, ha esetleg nyaralni mentünk, imitálja jelenlétünket a lámpák kapcsolásával, a redőnyök, zsaluziák mozgatásával.

Az árnyékolást szintén önállóan képes kezelni a külső fényviszonyok, földrajzi elhelyezkedés, eső, szél függvényében. Óvja pénztárcánkat azzal, hogy még a lakás felmelegedése előtt leengedi a redőnyöket, beállítja a zsaluziát, így kevesebbet költünk a hűtésre. Vége az esős idő miatti kapkodásnak! Ha eső esik, a rendszer védi a redőnnyel a törékeny ablaküvegeket, de képessé tehetjük az ablakok becsukására is. Kezelheti előtetőnket is: erős napfényben kinyitja, szélben, esőben becsukja helyettünk. Hasonlóan mozgathatja a napvitorlát is. Időkapcsolással előre beállított ritmus szerint engedi le és emeli fel a redőnyöket, ismét csak időt spórolva nekünk.

Nagy és igencsak hasznos területe az intelligenssé tételnek a gépészeti vezérlés. Optimalizálhatjuk a fűtést sok szempont alapján: irányíthatjuk időkapcsolással aszerint, hogy mikor ér haza a család, a napközbeni néhány fokos csökkentéssel nem hűl ki a ház, de jelentékeny összeget takaríthatunk meg vele. Éjszakára szintén lehet csökkenteni, de mire felkel a család, a szokott hőmérséklet van mindenhol. Helyiségek eltérő hőmérséklete is állítható, ha a családtagok igénye más és más.

Vezérelhető a szellőztetés, rendszerünk érzékelni tudja a levegőminőséget, ennek megfelelően tud intézkedni.

Vészhelyzetben is fel tud lépni házvezetőnőnk. Egy esetleges csőtörést is képes észrevenni, és intézkedni, szelepeket, csapokat zárni az utasításunknak megfelelően.

A házon kívül is tevékenykedhet, bekapcsolja az öntözést a megfelelő időpontban, de le is állítja azt, ha esik az eső. Gondoskodhat a medence fűtéséről, világításáról, esős időben (vagy időzítve) letakarásáról. De arra is képes, hogy érzékelje, ha havas-jeges a bejárónk, mire indul vagy érkezik a család, leolvasztja az általunk megjelölt felületeket.

Ha van elektromos autónk, annak töltöttségi szintjét távolról is nyomon követhetjük a kezelő felületen, a rendelkezésre álló információk alapján összehangolhatjuk az autó töltését a napelemek megfelelő energiatermelésével.

Házunkban a hangulatos fények mellett a kellemes zenéről is gyorsan gondoskodhatunk, de itt is számos beállítási lehetőségünk adódik. Egy érintéssel elintézhetjük, hogy nappalink moziteremmé alakuljon át: leereszkedik a vászon vagy a képernyő, bekapcsolnak a hangfalak, leereszkedik a redőny.

Fontos tudnunk, hogy éber alkalmazottunk révén felügyelni is tudunk. Ha van a családban olyan személy, aki például koránál fogva korlátozandó bizonyos tevékenységekben, erre is megtanítható a rendszer. Tehát ha gyermekünk ér haza először, a mi érkezésünkig például a tűzhely nem lesz használható, kizárva ezzel egy esetleges sérülés esélyét. A jogosultságok teljesen személyre szabhatóak, igényeinknek és körülményeinknek megfelelően.

Mindezek a kényelmi funkciók tökéletesen összehangolhatóak a biztonsági berendezésekkel, az érzékelők egy része akár több célra is adhat jeleket. Kameráink képéhez távolról is hozzáférhetünk. Ha futár érkezik csomaggal, a munkahelyünkön ülve is beengedhetjük a garázsba, majd ismét bezárhatjuk azt. Ha távozunk, a rendszer automatikusan otthonelhagyási üzemmódba megy át, az előre beprogramozott lépéseket hajtja végre: lekapcsolja a világítást, csökkenti a fűtést, bezárja az ajtókat, becsukja az ablakokat, ellenőrzi az elektromos berendezéseket, bekapcsolja a riasztót.

A rendszer jellemzője, hogy minél több dolgot okosítunk otthonunkban, az egy eszközre eső fajlagos költség annál kisebb lesz. És minél több dolgot látunk a rendszerben, annál több időt és pénzt takaríthatunk meg általa, annál pontosabb statisztikákat kapunk fogyasztásunkról. Folyamatosan naprakész információkat kaphatunk, ami alapján megtervezhetjük energiamenedzsmentünket.

Az épületautomatikai rendszerek részét képezik a rádiós eszközök, melyeket nagyobbrészt kiegészítő lehetőségként használhatunk. A későbbiekben felmerülő igényeket is lehet kezelni ezzel a rendszerrel.


A rendszer egy központi felületen egyszerűen kezelhető, de ez a felület elérhető minden internetet használó eszközünkről is: asztali PC, táblagép, okostelefon.