Építtetőknek


Tisztelt Építtető, Megrendelő!

A következőkben összefoglaltuk a feladatokat és a buktatókat az építtető/ megrendelő számára az épületautomatikai rendszerek kivitelezésével kapcsolatban.

 

1. Elhatározás

Az építtetőnek az első döntése a villamos kivitelezéssel kapcsolatban, hogy az adott épület hagyományos vagy úgynevezett automatizált otthon (smart home, intelligens épület, okos otthon stb.) legyen. Ez a két dolog nem átjárható ezért a döntésünket jól meg kell gondolni, mert sajnos később már nem módosítható.

 • Ha hagyományos épületvillamosságot szeretne, kell keresni egy villamos vállalkozót és ő valószínűleg elvégzi ezt a munkát. Ebben az esetben Ön nem a mi ügyfelünk lesz.

 • Amennyiben automatizált otthon mellett dönt akkor ezt a következőképpen tudja megvalósítani a segítségünkkel.

Azt gondoljuk, úgy lehet egy sikeres kivitelezést végrehajtani, ha az ügyfél elkötelezi magát az okos otthona mellett és ezt az elkötelezettséget megköveteli az építkezésben közreműködő személyektől is legyen az mérnök, szakmunkás, műszaki ellenőr stb.


2. Első lépések

Az építészeti tervezés szakaszában a tervező figyelmét fel kell hívni, hogy automatizált épületet szeretnének, ezért valahol kell képezni (lehetőleg az épület középső részén, a főelosztó szekrény mellet) helyet az automatika vezérlésére szolgáló szekrénynek. Amennyiben több szintes az épület ezt szintenként meg kell ismételni. A hely kiválasztásánál figyelembe kell venni azt a szempontot, hogy a villanyszerelőnek egy hagyományos szekrényt kell készítenie a mi vezérlő szekrényünk mellé. Célszerű, ha a két szekrény egymás mellett vagy egybeépítve van. Ilyenkor kell átgondolni hol lesznek a fal/födém áttörések, hol lesznek vezetve a kábelek, villamos védőcsövek, mert ezekből nagyon sok lesz és kell nekik hely.

A villamos tervezőnek szintén fel kell hívni a figyelmét arra, hogy automatizált épületet szeretnének. A villamos terveknek tartalmaznia kell a vezetékek végpontjait, kapcsolókat (BUSZ kapcsolók egyéb eszközök) árnyékolókat, lámpákat stb. Meg kell terveznie a villamos hálózatot, de figyelembe kell venni a hálózat sajátosságait erről bővebben a honlapunkon lehet olvasni.

A gépészeti illesztéshez sok eszközt kell vezérelni ezért sok információra van szükségünk ezt a részt célszerű külön kezelni az ajánlatban, mert - tapasztalataink alapján - a ház kivitelezése közben gyakran változik a műszaki tartalma.

 

3. Ajánlat kérés

Az igényeket a kivitelezőnek az ajánlat adásához pontosan kell látnia ezért az ügyfélnek el kell dönteni mit és hogyan szeretnének vezérelni mit szeretnének bevonni a vezérlésbe.

 •     A kivitelezés lehet teljeskörű amikor minden munkát a kivitelező cég végez el.

 •     Lehet az a megoldás mikor a helyi villanyszerelő végzi az alapszerelést Tájékoztatást, ill. ingyenes képzést és műszaki támogatást tudunk biztosítani részére a mi általunk alkalmazott automatizált épület megoldások villamos installációjával kapcsolatban. A programozást, kapcsolók bekötését, esetleg vezérlőszekrény gyártást az épület automatikai szakember végzi el. Ez egyezség kérdése a két (ill. több) szakirány között. A megrendelőnek arra kell figyelnie, hogy az ajánlatok lefedjék a teljes rendszert és az összes feladatot.

    
4. Erősáramú szakember (villanyszerelő) feladatai

Az ügyfél erősáramú szakemberének el kell készítenie:

 •     Az erős és gyengeáramú villamos hálózat alapszerelését az egyeztetés szerint és a villamos terv alapján.

 •     Önállóan az áramszolgáltatóval kapcsolatos ügyintézést elintézni.

 •     Valamint az erősáramú főelosztó táblát el kell készítenie.

 •     Vezérlőszekrény bekötése terv/megbeszélés alapján.

 •      Az épületben fel kell szerelnie a lámpákat a dugaszoló aljzatokat és egyéb erősáramú szerelvényeket.

    
5. Az épületautomatikás feladatai

 •     Épületautomatikához tartozó szerelvények felszerelése az előre elkészített hálózatra.

 •     Villamos vezérlő szekrény (szekrények) elkészítése.

 •     A rendszer programozása az ajánlatban szereplő más rendszerek illesztése a Tecomat Foxtrot-hoz.

 •     Webes kezelőfelületek elkészítése az ügyfél igényei szerint otthoni és távoli elérésre mobil eszközökre.

 •     Végső beállítások elvégzése a rendszer üzemeltetésével kapcsolatos dokumentáció átadása.

    
    
6. Hogyan lehet olcsóbb az automatizált otthon?

Akkor a legolcsóbb, ha egyszer fizetünk érte, ezért fontos, hogy milyen vezérlő rendszert választunk. Ha nem megfelelően működik vagy nem alkalmas a feladatra az eszköz, vagy nem elég hosszú ideig működik megbízhatóan akkor csak bosszúság és költség lesz vele. Egy jó eszközből lehet rossz rendszert építeni, de egy rossz eszközből nem lehet jó rendszert építeni, ezért fontos a kiváló rendszer eszközök és megfelelő szakemberek megtalálása.

A beépítésre kerülő árnyékolók, redőnyök, motoros ablakok, ajtók, kapuk stb. általában rendelkeznek valami egyedi „okossággal” (pl: redőny távirányítóval szerelve) amire egy automatizált otthonban semmi szükség sincs, mert a központi vezérlő intézi ezeket a feladatokat. Ha ilyen elektronikák nélkül úgymond az alap egységet vásárolunk, akkor pénzt takarítunk meg, ha ezt a megtakarított összeget betesszük az automatizált épületünk költségeibe akkor már nem is olyan drága.

Az elkészült Tecomat Foxtrot rendszer később szabadon bővíthető a megrendelő igényei szerint vagy CIB buszos (vezetékes) eszközökkel vagy RF (rádiós modulokkal) szabadon változtatható a program az új igényeknek megfelelően.