Kivitelezőknek

Miért használjuk a Foxtrot rendszert?

 

1. Kivételes rendszer

A Tecomat Foxtrot vezérlőrendszer a piacon egyedülálló kombinációja a nemzetközi szabványnak megfelelő PLC-nek (az EN 61131 szerint), a saját szabadalmaztatott kétvezetékes CIB bus kommunikációnak - Common Installation Bus®, az integrált Ethernet port a soros portok és az integrált nagy kapacitásbővítési lehetőséggel rendelkező memória akár 32 GB-ig, nagy adat mennyiség - és a felhasználói oldalak tárolására (CP-10XX sorozat). Rendelkezik integrált webszerverrel és ingyenes, programozható belső weboldalakkal, közvetlenül kapcsolódva az összes mért és ellenőrzött értékhez és változóhoz, valamint a központi modul alacsony energiafogyasztása (körülbelül 2 W) teszi a Foxtrot rendszert tökéletes vezérlő eszközzé az intelligens otthonokban.

A Foxtrot vezérlőrendszer kivételes eszköz a tervezők, a telepítők, integrátorok vagy a számítógépes rendszerekkel dolgozó cégek számára. Képesek a rendszer segítségével az ügyfelek számára otthonautomatizálási vagy épületautomatizálási rendszert létrehozni ezt az ügyfelek igényeihez igazítani, bármilyen irányítási logikát képezni ez alapján megvalósítani a Webes felületek grafikai tervezését.  A Foxtrot rendszer vezérelhető bármilyen vezérlőkészülékről a fali kapcsolótól a mobiltelefonokon és táblagépeken keresztül az asztali számítógépekig. Képesek szabályozni a világítási és árnyékoló berendezéseket, fűtőberendezéseket (pl radiátorokat, padló fűtéseket, Fan Coilokat, stb.), a légkondicionálókat, a napelemes paneleket, a szélerőműveket, elektromosautó töltő egység vezérlése stb. bármilyen kombinációját. Széleskörű bővítési lehetőségekkel rendelkezik más rendszerek felé Lutron, AMX, Control4, vagy Cue.

A Tecomat Foxtrot rendszert olyan globális termékként fejlesztették ki, hogy azt bármely cég a világ bármely pontján használhassa. Támogatja a nyelvi verziókat sok országból/ nyelvből rendelkezik referenciákkal még héberül is vannak referenciái.

 

2. Ipari gyökerek, ellenálláló képesség és rendkívül hosszú működési ciklus

A Tecomat rendszer alapja ipari. A Foxtrot rendszer az automatizálás különféle fajtáinak - ipari automatizálás, folyamatautomatizálás, technológiai automatizálás, gépek automatizálása, szállítás-automatizálás, otthoni automatizálás és épületfelügyeleti rendszerek - számára indult, mint megbízható ipari PLC. Ez azt jelenti, hogy a Foxtrot rendkívül megbízható és bevált termék, kivételesen hosszú életciklussal, ami nagy előnyt jelent a vezérlés minden területén. A Foxtrot hosszú működési ciklusával meghaladja azokat a rendszereket, amelyeknek nincs ipari vonzata, és amelyeket fogyasztási elektronikai eszköznek fejlesztettek ki.

 

3. Nyitott rendszer

A Tecomat Foxtrot egy nyitott rendszer. Ez egyedülálló előnyének mondhatjuk így korlátlan felhasználható bármilyen technológia irányítására a világ bármely pontján. Az integrált Ethernet porton keresztül számos szabványos adatprotokollon érhetők el az adatok, így a Foxtrot akár kommunikációhoz, akár adatcsatlakozáshoz, akár épületek vagy technológiák összekapcsolásához, vezérléséhez, amely kontrollálható távolról is. Ez az oka annak, hogy a Foxtrot irányíthat kis lakást, házat, gép egységet, valamint nagy lakóépületet vagy szállodát, nagy irodaépületet, vagy összekapcsolhatja az épületet több ezer kilométer távolságra lévő irányító/ellenőrző rendszerekkel.

Az a technológia, amit a Foxtrot rendszer használ a weblapon keresztül az időtlenné teszi a rendszert, mert az kompatibilis a személyi számítógépek, okos telefonok, tabletek, okos TV-k web platformjaival. Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari böngészőkkel működik. Windows, Linux, iOS, Android és mások operációs rendszerek alatt üzemeltetik. Az említett tulajdonságoknak köszönhetően kivételes rugalmasságot biztosít a testre szabott vagy szabványosított projektekben és megoldásokban az otthoni és az épületautomatizálás területén. A tendencia az, hogy a ház minden egyes elektronikai egységét és villamos eszközeit egy struktúrába integrálják a távoli elérés a vezérlés ill. az irányítás lehetőségével. A távoli menedzsment az egyik legfontosabb jellemző: az ügyfél biztos lehet benne, hogy a jövőben nem lesz egyedül a rendszerével, és a rendszer könnyen frissíthető, bővíthető vagy megváltoztatható.

A Tecomat Foxtrot-ról el mondhatjuk azt, hogy az egyes projektek igényei szerint az eszközkészlet változtatható, bővíthető, testre szabható az érzékelők és a modulok száma vagy típusa a feladat elvárásai alapján konfigurálható. Mechanikai kialakítása alapján két fő csoportra oszthatók: patronos eszközök (szerelvény mögé vagy dobozba szerelve) ill. moduláris eszközök, amelyek kompatibilisek a DIN sínes szabványos készülékekkel.

 

4. A rendszer szabad topológiája

A Foxtrot központi modul csatlakoztatása más modulokkal - a perifériákat centralizált vezetékezéssel lehet bekötni, ha az összes bemenetet és kimenetet egy vagy több kapcsolódobozhoz (szekrényekhez) vezetik központosan. Innentől kezdve az összes vezérlő vezetéket minden falicsatlakozóhoz, világításhoz, vezérelt aljzathoz stb. csatlakoztatjuk csillagpontosan. Mivel azonban a Foxtrot rendszer buszrendszer, akkor ezt elosztott rendszerként is megvalósíthatjuk, amelynek érzékelői és működtető elemei 2 vezetékes CIB buszon keresztül vannak összekötve, maximális távolságuk max. 400 méter. A busz szabadon elágazó (fa struktúra), és nem kell egy elágazást sem lezárni. Ezen megoldások kombinációja is működik.

A rendszer szerves részét képezik a DIN-sínre tervezett bővíthető modulok, a modulok villamos táblára vagy villamos szekrénybe szerelve üzemeltethetőek.

 

5. Busz- és vezeték nélküli megoldás egy rendszerben

A Foxtrot központi rendszeréhez vezetékes és vezeték nélküli modulokat is csatlakoztathatunk. Vezeték nélküli modulokkal legfeljebb 4 vezeték nélküli hálózatot hozhatunk létre, és a hálózat minden egyes masterével akár 64 vezeték nélküli modulhoz csatlakozhatunk. A vezeték nélküli modul kapcsolódhat: kulcsos kapcsolóval, hőmérséklet-érzékelővel, páratartalom- és CO2-érzékelővel, radiátor szeleppel stb. Programozásakor vagy a rendszer paraméterezésénél nem vesszük figyelembe a modul csatlakoztatásának módját (vezetékes vagy vezeték nélküli), csak azok vezérlő logikájával és funkcióival dolgozunk.

 

6. A rendszer vezérlése

A rendszer felhasználói oldalán a Foxtrot mind a fali kapcsolókat, mind az IP porton keresztül csatlakoztatott vezérlő eszközöket használja. Ezek lehetnek számítógép, laptop, TV, multimédia rendszer, fali érintőképernyő vagy bármely böngésző okostelefonokon, táblagépeken vagy számítógépeken.

 

7. Kommunikáció

A Foxtrot rendszer nagyon fontos jellemzője a kommunikációs képességei a soros portok és az Ethernet / Internet hálózaton keresztül. Ez a kommunikációs képesség fontos a ház más intelligens eszközeivel való kapcsolathoz, például a biztonsági rendszerekkel (DSC, Tecnoalarm, Galaxy, Paradox), kamerarendszerekkel (IP kamerák), beléptető rendszerekkel (ajtókombináció, RFID olvasók, Assa Abloy elektronikus zárak). Kommunikáció fűtési szivattyúkkal és eszközökkel (például Nukleon, PZP, AC Heating, ACOND, Regulus, Neota), gázkazánokkal (OpenTherm), szellőztető és rekuperációs rendszerekkel, légkondicionáló egységekkel (például LG, Samsung, CoolMaster), világítási és árnyékoló rendszerek (LUTRON), valamint kommunikáció a háztartási gépekkel (Miele). Audio / video multimédiás rendszerekkel (Control4, AMX, Bang és Olufsen stb.)  amelyeket gyakran össze kell kapcsolni a Foxtrot rendszerrel, hogy az intelligens házak egységes vezérlését hozzunk létre.

A  Foxtrot rendszer nyitott, még az otthoni automatizálás más rendszereivel való kapcsolat céljából is. Nézzük a KNX rendszert, amely csatlakoztatható a Foxtrot-hoz, és ezzel a kapcsolaton keresztül a KNX rendszer minden előnyét megkapja a központi vezérlés, a szabad funkciók és a külvilág felé történő kommunikáció számára.

 

8. Okos mérés

A System Foxtrot számlálókat tartalmaz a hőfogyasztásmérők impulzusának leolvasására, belső konverterekkel rendelkezik az intelligens energiamérők M-Bus-on keresztüli leolvasására. Tehát a Foxtrot segítségével a felhasználó tökéletes eszközökkel rendelkezik az energiafogyasztás és az energiamegtakarítás hatékony ellenőrzéséhez.

A Foxtrot rendszer központi moduljába integrált ingyenes programozható adatgyűjtő funkció a mért értékek és a belső állapotok adatait rögzíti a belső memóriába. Rögzíthet akár fényképeket és szöveges üzeneteket (SMS) is. Rögzítheti az esemény- és állapot-adatbázist. Az adatok automatikusan rögzíthetők a külső adatbázis-kiszolgálókra is.

A Foxtrot rendszerben az egyes Foxtrot központi modulokat soros csatornákkal vagy ethernet hálózat segítségével csatlakoztathatjuk másokhoz. Ilyen módon bármilyen méretű épületet automatizálhatunk, például szállodákat, irodaépületeket, lakóépületeket stb. A központi modulok ebben az esetben adatcserét folytatnak, így az egész rendszer egyetlen egységként működik, egy központi vezérlőhelyiségből, a SCADA szoftver segítségével vezérelve. Például a SCADA RELIANCE.

 

9. Programozás és parametrizálás

A teljes Foxtrot rendszer ingyenesen programozható az IEC 61131 (az EN szintén EN) szabvány szerint. Nagy előnye a végfelhasználók számára, hogy nem függenek egy kivitelezőtől, aki a rendszert beépítette. A rendszert később bármikor átprogramozható vagy kibővíthető új funkciókkal másik Tecomat Foxtrot rendszer partner által. Több rendszer programozó elérhető minden országban, ahol van viszonteladó*. (* Magyarországon: *Szinusz Épületautomatika Kft. 06-30/382-42-38    www.automatizaltepulet.hu ) A Foxtrot távolról is programozható (nem kell a telepítés helyére utazni), és még a rendszer működése közben is, így a felhasználó teljes és folyamatos támogatást kap.

A Mosaic program (a Teco cég saját terméke) kategóriájának legfontosabb terméke, amely egyedülálló a hazai és a világpiacon. A CODESYS rendszerrel összehasonlítják, amelyet olyan vállalatok használnak, mint a WAGO, ABB, Beckhof, EATON és mások.

A programozás és a diagnosztika távolról, internetes kapcsolaton keresztül is megvalósítható. Ez megtakarítja a felügyeletet ellátó személyek utazási költségeit.

 

10. Megfizethetőség

Az ár/érték aránynak köszönhetően a Foxtrot rendszer standard az otthoni és épületautomatizálási rendszerekben, a szokásos feletti irányítási és elérési lehetőségekkel! (lásd árlista)